Omtanke ombord: Så undviker du stress på flyget - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Viktig etikett på flyget: du bör undvika dessa beteenden

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Viktiga etikettsregler vid flygning
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om ”Etikett på flyget”

  • Att vara artig mot ombordpersonalen med ett vänligt leende och tacksamhet visar respekt och förbättrar din egen upplevelse.
  • Undvik överdriven alkoholkonsumtion, eftersom alkohol har en starkare effekt på hög höjd och kan leda till obehagliga situationer.
  • Undvik att ständigt knacka och sparka mot framsätet för att minska spänningen.
  • Undvik att blockera gångarna och att stå i vägen i onödan för att underlätta trafiken.
  • Välj bekväma och lösa kläder när du reser för att förebygga cirkulationsproblem och obehag.
  • Ta på dig flera lager kläder och rejäla skor för att vara förberedd på temperaturväxlingar och säkerhetskrav.
  • Tillräckligt vätskeintag är viktigt för att hålla sig hydrerad under flygningen och minimera hälsoriskerna.
  • Uppföranderegler som att följa bältesskyltarna och undvika högljudda samtal eller att lyssna på musik utan hörlurar bidrar till allas säkerhet och komfort.


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

Vem skulle inte vilja uppleva en stressfri och behaglig flygning? Med lite eftertanke och genom att undvika vissa beteenden kan detta lätt uppnås.

  • Att vara otrevlig mot kabinpersonalen: Ett vänligt leende och ett ”snälla” och ”tack” gör inte bara kabinpersonalens dag bättre, utan säkerställer också att du får hjälp snabbare i en nödsituation.
  • Överdriven alkoholkonsumtion: Alkohol har en starkare effekt på höga höjder och kan snabbt leda till obehagliga situationer. Det är bättre att hålla sig till vatten eller juice.
  • Ständiga knackningar och sparkar mot framsätet: det är inte bara irriterande för den som sitter framför, utan kan också leda till spänningar. Bättre: en bra bok eller en spännande film för att distrahera dig.
  • Blockera gångarna: Ingen tycker om att behöva tränga sig fram i en smal gång. Håll ditt handbagage nära till hands och undvik att stå i gången.

Ovanstående riktlinjer är bara toppen av det isberg av flygetikett som resenärer bör följa för att säkerställa en harmonisk reseupplevelse. För den som vill ge sig ut på en djupare upptäcktsresa i flygetikettens värld erbjuder den här artikeln en skattkista med värdefulla tips för en avslappnad resa.

Från att välja den perfekta garderoben till rekommendationer för rätt vätskeintag hittar du omfattande råd för att göra din flygning till en trevlig upplevelse.

Snyggt och bekvämt: rätt kläder för din flygresa

Att välja rätt kläder för flygresan är inte bara en fråga om god smak, utan också avgörande för en trevlig reseupplevelse. Vem vill trots allt sitta i ett flygplan som en sardin i en burk? Åtsittande kläder är därför inte att rekommendera, eftersom människokroppen tenderar att svälla något på höga höjder.

Kläder som inte är utformade för långa flygningar kan inte bara orsaka obehag, utan kan också orsaka hälsoproblem och få ditt humör att sjunka till botten.

För att göra din nästa flygning stressfri och bekväm bör du följa några grundläggande tips när du väljer dina kläder:

  • Komforten kommer i första hand: Välj löst sittande kläder som ger tillräcklig rörelsefrihet. Joggingbyxor eller avslappnade fritidskläder har här en klar fördel.
  • Lager på lager är nyckeln: klä dig i en löklook! En extra tröja och varma strumpor kan göra underverk, särskilt när stugan svalnar.
  • Praktiska skor: Rejäla skor som är lätta att ta på och av besparar dig en hel del bekymmer vid säkerhetskontrollen och ger större säkerhet i en nödsituation.

Med dessa enkla men effektiva klädstrategier kan din flygupplevelse bli trevlig och avslappnad. När allt kommer omkring bör semestern börja så snart du går ombord på planet, eller hur?

Utmaningar på grund av olämpliga kläder

Frysning, kramper och mycket mer – så undviker du flygande kläder

Undvik cirkulationsrubbningar och tromboser

Föreställ dig att du tillbringar timmar i luften och att det börjar pirra i benen som om du vore en elektrisk myrstack. Åtsittande kläder kan allvarligt begränsa blodcirkulationen, särskilt på långdistansflygningar. Det ökar risken för blodproppar och gör flygresan till en plåga.

Bekvämlighet räknas

Vem vill känna sig som om man sitter i en stel rustning? Kläder som begränsar din rörelsefrihet gör det till en riktig prövning att sitta under långa perioder. En kostym eller dräkt kan vara smart, men det är sällan det bästa valet för en avslappnad flygning.

Problem med temperaturreglering

Känner du igen den där känslan? Du går ombord på planet och efter bara några timmar känns kabinen som evig is. Temperaturerna i flygplan kan vara obehagligt svala, särskilt under nattflygningar. Utan rätt kläder blir flygningen snabbt en frostig historia. Ingen vill väl njuta av underhållningen ombord genom att huttra och huttra, eller hur?

Rekommendationer för de perfekta flygkläderna

Löst sittande och bekväma kläder

Vem vill sitta trångt som en sardin på en flygresa? Bekväma, lösa kläder som ger tillräcklig rörelsefrihet och främjar blodcirkulationen är nyckeln. Joggingbyxor eller avslappnade fritidskläder är önskvärda följeslagare på alla flygningar.

Flera lager kläder

En flygresa kan vara en berg-och-dalbana när det gäller temperaturen. En extra tröja och varma strumpor är guld värda. De fungerar inte bara som ett substitut för en filt (och vi vet alla hur tunna de ofta är), utan ger också en mysig känsla när det blir kyligt i kabinen. Löklooken gör det möjligt!

Minska antalet smycken

Smycken och flygning – inte en idealisk kombination. Metallaccessoarer och trånga smycken kan inte bara göra säkerhetskontrollen till ett tålamodsprov, utan också försämra komforten under flygresan avsevärt. Ett trångt bälte på en lång flygning? Bäst att inte göra det!

Har du varit med om en flygförsening under de senaste 2 åren?

Stadiga skor är att föredra

Tänk noga igenom vilka skor du ska ha på dig under flygresan. Höga klackar, flip-flops eller sandaler är inte en bra idé. Dessa skor ger inte ett fast grepp och begränsar din rörlighet kraftigt vid en evakuering. Flygplansgolvet kan vara halt och farligt på grund av olja, vatten eller ännu värre – eld.

Att välja skor på ett klokt sätt är inte bara en akt av självomsorg, utan kan också verkligen hjälpa besättningen och medresenärerna i en nödsituation. Och snälla, av respekt för dina medresenärer: Om dina fötter luktar illa, låt skorna vara på. Ingen vill behöva hålla för näsan under hela flygresan.

Några enkla, genomtänkta klädval gör flygresan mycket trevligare – både för dig och dina medresenärer. Så gör din flygresa bekväm och stressfri!

Beteendemässiga olägenheter – Det är här ditt allmänna uppförande kommer in i bilden

Under en flygning möts människor från många olika delar av världen – och det är just då som artighet och hänsyn bör dominera dansen kring flygningen.

För att skydda inte bara din egen hälsa, utan också alla passagerares och besättningens komfort och säkerhet, finns det vissa beteenden som det är bättre att lämna på marken.

Sträva efter det bästa uppträdandet

Från kläder till personliga vanor visar det sig att några få gyllene regler kan göra hela skillnaden. Så även om du befinner dig på moln nio, glöm inte att hålla fötterna på jorden.

Här är några saker som bör undvikas till varje pris:

BeteendeSäkerhetsfaktorInterferensfaktorBeskrivning av
Att vara ovänlig mot ombordpersonallåghögEtt respektfullt bemötande gör allt enklare. Ett vänligt leende och artiga ord kan göra underverk.
Ignorera instruktioner från flygvärdinnornahögMediumFlygvärdinnorna är ansvariga för din säkerhet. Följ alltid deras instruktioner till punkt och pricka.
Underlåtenhet att följa skyltarna om säkerhetsbältehöghögFör din egen säkerhet – följ alltid skyltarna för säkerhetsbälte.
Stå upp under start eller landninghöghögSitt alltid kvar på din plats när du får tecken att göra det. Att stå upp kan vara farligt.
Lämnar sätet under turbulenshöghögVid turbulens är det bättre att sitta kvar på sin plats med säkerhetsbältet fastspänt. På så sätt undviker du skador, kaos och onödig stress.
Hantering av dörrar och nödutgångarhöghögDessa är endast avsedda för nödsituationer. Att leka med dem är farligt och kan leda till panik.
Överdrivet knackande och sparkande på sätet framför diglåghögDetta kan vara mycket störande och obetänksamt. Var uppmärksam på dina stolsgrannar.
Förlänga sätet utan hänsynlåghögSärskilt oförskämd under måltiderna. Informera personen bakom dig innan du lutar sätet.
Reser sig upp för ofta vid fönsterplatsenlåghögOm du reser dig upp för ofta kan du störa dina stolsgrannar. Planera dina toalettbesök väl.
Luta dig mot sätet framför dig för att resa dig upplågMediumAnvänd armstöden för att undvika att störa personen framför dig. Denna typ av assistans kan vara mycket irriterande.
Långvarig vistelse på toaletten ombordlågcentrumAndra passagerare kan också behöva vänta. Håll ditt toalettbesök kort.
Proppar i gångarnaMediumhögStå inte i gången i onödan för att inte hindra trafiken. Förvara ditt handbagage inom räckhåll.
Irriterande passagerare med starka lukterlåghögUndvik intensiv mat eller stark parfym för att inte störa dina medresenärer.
Gå barfota under flygresanMediumMediumAv hygienskäl är det bättre att ha skor på sig. Golvet kan vara smutsigt.
Struntar i personlig hygienMediumhögRegelbunden hygien, särskilt på långdistansflygningar, är avgörande för välbefinnandet och hälsan.
Nysningar och hosta utan skyddMediumhögAnvänd en näsduk eller din armbåge för att undvika att sprida bakterier.
Högljudda samtal eller musiklyssning utan hörlurarlåghögHögljutt beteende stör andra passagerare. Använd hörlurar och dämpa rösten.
Förtäring av alkohol under flygningenMediumMediumAlkohol kan leda till uttorkning och jetlag snabbare i luften. Vatten och juice är bättre.
Konsumtion av flatulenta livsmedel före och under flygningenlåghögDessa kan leda till obehag. Lättsmälta snacks är ett bättre val.

Livsmedel och drycker som bör undvikas

På grund av förändringen i kabintrycket under en flygning kan vissa livsmedel och drycker orsaka obehag. Vi rekommenderar att du undviker följande:

  • Uppblåsta livsmedel: Hit hör bland annat baljväxter, lök, kål och broccoli. Dessa kan leda till en uppsvälld känsla och obehag.
  • Luktproducerande livsmedel: Särskilt vitlök och lök bör undvikas eftersom de kan leda till stark kroppslukt över stora områden.
  • Koffeinhaltiga drycker: Kaffe, vissa teer och cola kan öka uttorkning och leda till rastlöshet.
  • Alkoholhaltiga drycker: Alkohol har en starkare effekt i luften och kan öka uttorkning och försämra sömnkvaliteten.
  • Snacks med hög sockerhalt: Dessa kan leda till energitapp efter att den första sockerkicken har avtagit.

Rekommenderade snacks och drycker

Följande energigivande och törstsläckande medel hjälper dig att flyga avslappnat och bekvämt:

Snacks:

  • Nötter och frön: De är inte bara krispiga och goda, utan också en energibooster.
  • Färsk frukt: Äpplen och bär ger inte bara vatten, utan är också en krispig förfriskning.
  • Grönsaksstavar: morötter, gurka och paprika ger den nödvändiga krispigheten och håller dig hydrerad.
  • Fullkornsprodukter: Kex eller bröd med fullkorn ger långvarig energi, perfekt för hela flygresan.

Drycker:

  • Örtteer: Oavsett om det är kamomill eller pepparmynta, dessa teer är lugnande som ett milt moln och hjälper matsmältningen. Perfekt för en avkopplande resa.
  • Vatten: den obestridda mästaren bland drycker. Utan tillräckligt med vätska känner du dig snabbt som en vissen växt. Så: drick, drick, drick!
  • Kokosvatten: Det här kan bli den nya favoritdrycken ombord – rik på elektrolyter och ett bra alternativ till vanligt vatten.

Flygvärdinnorna understryker gång på gång vikten av att dricka tillräckligt med vätska. Du bör dricka minst en halv liter vatten per flygning.

Några smarta cateringval kan göra flygresan mer behaglig och mindre stressig. När allt kommer omkring börjar ju semestern så snart du går ombord på planet, eller hur?

Flygvärdinnor ger råd: Insider tips

Flygvärdinnorna, de verkliga hjältarna i luften, har samlat på sig mycket erfarenhet och delar gärna med sig av sina bästa tips för att optimera hygienen och säkerheten under flygningen.

Försiktighet med ohygieniska ytor

Allt som glänser är inte rent! Flygvärdinnorna avråder från att luta huvudet mot fönstret. Du vet aldrig när det senast rengjordes noggrant. De rekommenderar att du använder en pappershandduk för att spola toaletten – dina händer kommer att tacka dig för det.

Rätt kläder för bättre hygien

Korta byxor kan vara bekväma, men de garanterar också nära kontakt med eventuellt ohygieniska sittytor. Långbyxor fungerar som en skyddande sköld mot osynliga fiender. Så: stil och skydd i ett, varför inte?

Toalett Tango: Försiktighetsåtgärder

Flygplanstoaletterna – små, välbesökta och (inte alltid) rena. Flygvärdinnorna rekommenderar därför att du packar ner desinfektionsservetter. Och det är strängt förbjudet att röka, vilket inte bara är förbjudet utan också farligt.

Undvik en tsunami av dofter

Hårspray, deodoranter och starka dofter hör inte hemma i den slutna miljön i ett flygplan. De kan till och med utlösa allergiska reaktioner hos känsliga passagerare. Så mindre är mer – både för dig och dina grannar.

Ärlighet om hälsotillstånd

Om du mår dåligt eller känner dig sjuk ska du inte dölja det. Flygvärdinnorna är utbildade för att hjälpa till i sådana fall. Säkerheten och hälsan för alla ombord är av största vikt.

Bonustips: Konsten att planera rätt

En välplanerad flygresa är halva jobbet. Tänk på snacks, drycker och rätt val av musik så att du kommer fram avslappnad och stressfri.

Med de här tipsen kan du inte bara göra resan trevligare för dig själv, utan också för alla andra ombord. Lite omtanke här, lite hygienmedvetenhet där och din semester börjar stressfritt – redan vid ombordstigningen.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Flightright hjälper dig att genomdriva dina krav i händelse av flygförseningar. Vårt mål är att göra processen enkel och stressfri. Vi tar också hänsyn till särskilda omständigheter, t.ex. om passageraren nekas ombordstigning på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Våra experter använder sina omfattande kunskaper om flygpassagerares rättigheter inom EU för att få ut lämplig ersättning till dig. Besök vår webbplats för att snabbt kontrollera ditt krav och hävda dina rättigheter.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. ✔️Enkelt, ✔️snabbt ✔️och utan risk

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen